Beste mensen,
Voor ons is het nieuwe teeltseizoen al weer begonnen. De tuinbonen zijn deze week in de weekgezet, dat wil zeggen dat ze in vochtig zand gelegd zijn. Iedere dag worden ze even door elkaar gehusseld en opnieuw bevochtigd, zodat ze allemaal gelijkmatig vocht op kunnnen nemen en gaan zwellen. Dit gebeurt in kisten bij de kachel in het kleine kasje. Als ze na een week dan een witte groeipunt gaan vertonen worden ze voorgezaaid op een lang bed in de grote kas. Om uiteindelijk, maar dan zijn we weer 4 weken verder, uitgepland te worden op het grote land. Een heel werk, maar om zo vroeg te beginnen heeft het voordeel dat er een grotere spreiding in aanbod komt. De grote kas is inmiddels ook al helemaal gemest en gespit, en de eerste sla wordt deze week geplant En ook de eerste spinazie kiest via onze zaaimachine de grond .Natuurlijk kan het nog gaan vriezen, graag zelfs, maar daar kan alles wel tegen, desnoods dekken we de slaplantjes af met wat vliesdoek.De laatste boerenkoolstronken worden ook van het land gehaald.
Vanaf 1 februari mag er worden gemest, zodra het dus mooi droog weer is na die datum bellen we de loonwerker die dat in een ochtendje doet. Maar dan moet wel het land al leeg zijn.Ook de haver die zo mooi op het land stond als groenbemester is om die reden al een keer ge-egd en in kleine stukjes gesneden. De vorst heeft ervoor gezorgd dat ze daarna goed is doodgevroren, anders zouden we tussen onze groentegewassen steeds last van haverplanten hebben. Dit soort zachte winters, waarbij de vorst niet diep in de grond dringt heeft trouwens als effekt dat elk aardappeltje wat achtergebleven is bij de oogst in de grond straks ook weer gaat uitlopen.Dat wordt dus weer lastig dit jaar, aardappels op plekken waar we ze niet willen.
Nieuw wordt de teelt van witlof, zelf geteeld is dat een stuk lekkerder.En de rabarber krijgt een andere plek, ze staat al 10 jaar naast de grote kas, en dan wordt het tijd om verplaatst te worden. Dan kunnen we de vervelende wortelonkruiden op die plek bestrijden, en de rabarberpollen, die inmiddels heel groot zijn, worden dan gevierendeelt om als frisse jonge planten weer verder te gaan.
Daarnaast wordt er nog volop geklust, gesnoeid, en borrelen er nog leuke ideeen op, maar daarover een andere keer.
Groet, Sijmen.
Geef een reactie