Beste mensen,

Sis en ik hebben 3 weken heerlijk vakantie gehad,
genoten van zee, lange wandelingen en de stilte. Het plekje wat wij
kennen is zo stil….
dat het lijkt alsof de maan in het voorbijschuiven
lawaai maakt. Jammer toch dat stilte zo zeldzaam is geworden.  En we
zijn overladen met bananen, mandarijnen , sinaasappels, vijgen en
druiven, allemaal uit de tuin van Nikos, waar wij logeerden. Meer dan
tweehonderd vruchtbomen heeft hij staan, U begrijpt, wij waren weer op
ons vertrouwde adres in Griekenland.


Maar goed, nu weer terug in
eigen tuin, die steeds leger begint te worden. In de kas groeit de
winterpostelein en veldsla, in de schuur liggen de bieten, aardappels ,
pompoenen en knolselderie opgeslagen, en soms geeft de tuin nog een
courgetje of een bos wortels. Vrijkomende stukken grond zijn ingezaaid
met haver. In de winter is er meer neerslag dan verdamping, en al het
water dat naar het grondwater zakt en onbereikbaar wordt voor
plantenwortels neemt voedingstoffen mee. Door  het inzaaien van een
groenbemester worden die voedingsstoffen in de plantenmassa vastgelegd
en kunnen niet uitregenen. In het voorjaar wordt deze massa
ondergewerkt, verteerd en geeft de voedingsstoffen weer vrij, die dan
weer door een volgend gewas gebruikt kunnen worden. Het is ook wel een
mooi gezicht, van die groene velden in de winter. 
Zoals nu het
verkleuren van de bladeren van de bomen, maar ook van het aspergeloof,
en de enorme hoeveelheid aan hulstbessen een mooi gezicht vormt, vooral
als de zon schuin door de bomen schijnt.
Of het een strenge winter
wordt durf ik niet te zeggen, men zegt wel-hoe meer eikels en bessen,
hoe strenger de winter-, maar die vlieger gaat niet op want dan zouden
we afgelopen jaar een elfstedentocht gehad moeten hebben, en dit jaar
weer een.


Via deze nieuwsbrief wil ik u nog even attent maken op
twee aktiviteiten de komende maand. Op vrijdagavond 12 november komt
onze wijninkoopster een avond leren `wijnproeven`. Ze neemt dia`s mee,
verschillende zaken die met wijnmaken te maken hebben en natuurkijk een
keur aan wijnen. We doen dat in onze tuinkeuken, waar kaarslicht en de
open haard voor een intieme sfeer zullen zorgen. Deelname is kosteloos,
neem de buren gerust mee maar gezien het aantal plaatsen is het fijn
als u zich opgeeft. Dat kan aan de kassa, of u belt ons thuis,
035-6561687.


Verder was de beginnerscursus steenhouwen die Marieken
heeft gegeven een groot succes, de splinters vlogen in het rond en
hoewel de tweede ochtend om ? 10 begonnen zou worden stonden de eersten
al om ? voor 9 te popelen om aan de slag te gaan. Deze cursus wordt
herhaald,maar dan binnen in de kas op 13 en 14 november, u kunt dan
kiezen voor de ochtend of de middag, bij beiden is er een lunch
inbegrepen. Voor inlichtingen en opgaven, bellen met Marieken,
020-6269337.    


Een vriendelijke groet, Sijmen.