Beste mensen

Niks geen maan schijnt door de bomen dit jaar.. Mist, lage bewolking, en daardoor koude vingers en voeten. Als ik Sint was sloeg ik gewoon maar een jaartje over..

Gelukkig doet hij dat niet en brengt ons dit jaar iets heel speciaals.    Bijna 1000 bessen, frambozen en bramenstruiken, die we volgende week van de Goedheiligman uit Zeeland mogen halen en dan nog voor de winter kunnen planten. Onze laatste bessentuin ligt alweer een twintig jaar achter ons en in die tijd is veel veranderd . Andere rassen en andere teelttechnieken zorgen ervoor dat we kennis maken met nieuwe namen en nieuwe snoeitechnieken.  Dat houdt ons vak zo leuk. De combinatie van traditie en vernieuwing..

Zo werken we ook deze winter aan een plan om het vele schoffelwerk in het voorjaar te verlichten. Onkruidbeheersing vraagt dan alle aandacht en zorgt daardoor voor veel stress en pijnlijke schouders.

Dit idee brengt daarin hopelijk verandering.  Het ouderwetse schoffelen gecombineerd met een vierwielige elektrische fiets. 3 Studenten werktuigbouwkunde van het R.O.C. gaan ermee aan de slag en als het lukt ziet u ons volgend seizoen vrolijk al schoffelend en zaaiend rondfietsen..   Misschien zelfs met een zonnepaneeltje erop. En voor mij een goede training, want ik hoop volgend jaar een keer naar Italië te fietsen.

Maar eerst nog het winterwerk. Langzaam wordt al het uitgebloeide verwijderd, kweek gestoken, blad geharkt en ook het snoeien in de wijngaard is begonnen. En alles vraagt een beetje meer tijd, veel energie gaat zitten in het warm houden van die vingers en voeten.

We wensen U een goede traditionele Sinterklaas, met hopelijk een maan door de bomen. Dan schijnt overdag in ieder geval de zon..

Met groet, Sijmen.

P.S. 26 December en  Januari zijn er geen groentetassen..