Beste Mensen

 

2013, het koudste voorjaar sinds 1976 hoorde ik iemand zeggen.. 1976, toen was ik nog een student met een kop vol haar, pratend over wereldproblemen en had k nog nooit een aardappel in de grond gestopt..

Nu in 2014 met aanzienlijk minder haar en wel heel veel aardappels later verbaas ik me over dit toch wel heel andere voorjaar dan alle voorgaande. Zo heb ik afgelopen dagen al 3 ringslangen gezien, meestal zie ik die pas vanaf juni..

IJsvogeltjes zijn er de afgelopen twee jaar niet, en dat is logisch door alle vorst. Maar aardvlooien, kleine kevertjes die gaatjes in de raapstelen maken en ieder jaar met duizenden in de droge korstige bovengrond huizen….Niet eentje, en dus dit jaar krijgen we allemaal gave raapsteeltjes van de koude (dus buiten) grond .

Ook de duiven die ieder jaar een plaag in de doperwtjes en peultjes vormen zijn allemaal ergens anders neergestreken.

En de peulen, blauwschokkers, sugarsnaps en doperwten klimmen vrolijk ongeschonden omhoog in het gaas..

Groene bladluis kan met Oostenwind de ramen van de kas binnenwaaien en de sla koloniseren, niet gezien dit jaar.. En de muizen die normaliter de pompoenzaden belagen in het voorjaar: ook niet zichtbaar aanwezig. En zelfs de”wolf”, tuindersnaam voor een schimmel in de voorjaarsspinazie, is niet in ons land gesignaleerd. Wel een brutale ree, etend van onze bietjes.. We hebben daarom al vroeg met gaas een soort omheining om de tuin gemaakt..

Kortom, het is allemaal wat anders..

 

Ook wat later dan anders is nu de asperge-oogst op gang gekomen.

En ze zijn heerlijk.. Net als onze zelfgemaakte aspergesoep, te vinden in de diepvries.

Vriendelijke groet, en altijd dezelfde

Sijmen.