Beste mensen
 
De eerste herfst-storm trekt over ons land en de bomen verliezen in snel tempo hun laatste bladeren.
Dit jaar valt het heel mooi samen met het Sint-Maarten feest, 11 november.
Wist u dat dit feest samen met het Kerstfeest en Maria-lichtmis een eenheid vormt??.
Met Sint-Maarten, wanneer de oogst binnen is, deel je je rijkdom, je mantel, met je medemensen.
Zodat een ieder goed de winter door kan komen.
In symbool-taal is het geworden dat kinderen met een uitgeholde koolraap, iets van de oogst uit de aarde, met een lichtje erin langs de deuren gaan. Het licht wordt bij ieder langs gebracht.
(De uitgeholde pompoen hoort bij Haloween, een oorspronkelijk Iers, en nu Amerikaans feest. En in plaats van koolrapen worden nu ook pompoenen gebruikt met St-Maarten om lantaarns van te maken.)
Met Kerst laten we het licht binnen, in huis en in onszelf schijnen.
Het is ook een feest van binnen blijven, we vieren het meestal in kleine familiekring.
Met Maria-Lichtmis wordt het licht, wat met St-Maarten langs gebracht is, en met Kerst binnen heeft gebrand, weer terug gebracht naar de aarde. Het is het einde van de wintertijd, het leven moet weer teruggebracht worden naar de grond. Symbolisch wordt dat gedaan door de kaarsstompjes van de Kersttijd te bewaren en op deze dag op te laten branden buiten op het veld in een klein kuiltje in de grond.
Ik vind dit een hele mooie symboliek,  en probeer ook ieder jaar hieraan te denken, en met Kerst de kaarsrestjes te bewaren.
Dit lukt lang niet elk jaar, soms wint de rationele jaarwisseling het en verdwijnen de stompjes alsnog in de opruimwoede van de tweede  Januari-week.
Als u door dit verhaaltje ge-inspireerd raken om op een andere manier tegen de winter aan te kijken maar geen raad weten met de restjes kaars uit de kertsttijd dan mag u ze bij ons inleveren. Maak ik er een grote kaars van om met Maria-lichtmis  in de grond te zetten.   
Wij wensen u een goede winter toe.